BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 35,16
ALTIN 2.323,52

AK Parti tam da şimdi kazandı!

Seçim sonuçlarının ardından özellikle AK Parti cenahında bir afallama oldu. Afallamak iyidir, farkındalık yaratır.

Seçim sonuçlarının ardından özellikle AK Parti cenahında bir afallama oldu. Afallamak iyidir, farkındalık yaratır.

Kolay değil...

13 yıllık tek parti iktidarının ardından şimdi koalisyon, erken seçim senaryoları havada uçuşuyor. Normal şartlarda seçimden birinci çıkmış bir parti için bu zaferdir. Ama AK Parti yıllardır çıtayı o kadar yukarıda tuttu ki yüzde 41'e yakın oy oranı yenilgi olarak görüldü.

Aslında bu bir "neden böyle oldu?" yazısı olacaktı fakat, iki gündür hem köşelerde hem de sosyal medyada bu konuyla ilgili acayip bir kuyruk var. Onun için ben sıramı devrediyorum.

Seçim sonuçlarının hararetiyle doğru okunamayan bazı hususları dile getirmek sanırım şu aşamada daha faydalı olacak.

"Sen de mi Brütüs?" Yanılgısı...

AK Parti'yi bugün geldiği noktaya nelerin sürüklediğini, içeriden, samimi bir şekilde dile getirenlere karşı "sen de mi Brütüs" diyen bir kitle var. Hatta "düşene vurulmaz" gibi lakırtılar da dolanıyor.

Eleştiri getirenler de bu duruma o kadar antrenmanlı ki, peşin peşin başlarına geleceği söyleyip öyle devam ediyorlar sözlerine. Aslında bu bile başlı başına her şeyi özetleyen bir tablo.

AK Parti'nin seçimden önce de hatalarını dile getirip, dostane uyarılarda bulunan herkesi "kripto" ilan etme hastalığı vardı.

Kendisiyle gönül bağı olanların, üzerine titremesini "hainlik" olarak gördü ve tek tek uzaklaştırdı bu gönül insanlarını çevresinden. Onun yerine de kendisiyle cüzdan bağı olanları dinlemek işine geldi.

Şimdi bugün, içeriden yapılan eleştirilerin düşene vurmak değil de, bir daha düşmesin diye temkinli olmak adına yapıldığını hala görememek, eleştiriye tahammülsüzlüğün devam ettiğini gösteriyor.

Üzgünüm ama bu hastalıktan kurtulmadığı sürece çok da birşey değişmeyecek.

Millete Ders Verme Yanılgısı...

AK Parti tabanında seçmenin bir kısmının partiye küskünlüğü, ders vermek istediği, seçim öncesinde de yazıldı. Hatta Abdülkadir Selvi, seçime iki hafta kala "bu kitlenin gönlü tekrar kazanılmazsa durum kritik" diye de uyardı.

Seçim sonrası, ilk hedef alınan ise bu seçmen kitlesi oldu. "Gördünüz mü, şimdi mutlu musunuz, asıl bunlara bir ders vermek lazım" gibi söylemler aldı başını gitti.

Oysa; şu noktada küsene değil biraz da küstürene bakmak gerekmiyor mu?

Milletin vicdanını yaralayan onca hata yapıldı. Ve bu hataların hiçbirisinin hesabı sorulmadı. Yapanlar uzaklaştırılacakları yerde ödüllendirildi üstelik. Bunlar olurken gıkını çıkarmayanlar şimdi millete "vay efendim nasıl küsersin" deme lüksünü çoktan kaybettiler.

Kusura bakmayın da millete ders vermeye kalkarsanız asıl hezimete o zaman uğrarsınız. Çünkü millete ders verilmez, milletten ders alınır. Ve bu ders alınmadığı sürece çok da birşey değişmeyecek.
 

AK Parti Kaybetti Yanılgısı

Aslında tam da şimdi kazandı.

Tabi gerçekten tek dert iktidar olmak değil de iktidarın üzerinde bir dava bilincini kapsıyorsa...

İktidarın sarhoşluğundan ayılmak için,

İçindeki çürüklerden, yanaşmalardan, devşirmelerden kurtulmak için,

Kendisine çıkar ağıyla bağlı değil de gönül bağıyla bağlı, kırgın dostlarını kazanmak için,

Merhametini gölgesiyle boğmaya çalışan o büyük kibir abidelerinden sıyrılmak için,

13 yıllık iktidarın getirdiği o metal yorgunluğu atmak için,

Bilerek ya da bilmeyerek içini boşalttığı dinin, ahlakıyla kendine yeniden çeki düzen vermek için, büyük bir fırsat buldu.

Uzun süredir başkalarını yargılamaktan kendini sorgulamaya fırsat bulamamış AK Parti, ilk kez kendi özeleştirisini yapmaya mecbur kaldı.

Evrensel hukuk kuralları içerisinde, temel hak ve özgürlükler merkezli, demokrasi ve adaleti içselleştirmeye dönük, çoğulculuğu önemseyen ve bu nedenlerle çoğunluğun gönlünde yer eden AK Parti'ye dönmek için bu fırsatı iyi değerlendirmek gerekiyor.

Millet, AK Parti'ye çelme takmadı sadece hafif bir dirsek attı.

Şayet bunları değerlendirirse, AK Parti için büyük bir kazanım olacak.

Aksi takdirde çok da birşey değişmeyecek.