BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,84
ALTIN 2.428,17
HABER /  GÜNCEL

AİHM'den Osman Kavala hakkında Türkiye'ye savunma talebi

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Türkiye'de tutuklu bulunan Osman Kavala'nın dava başvurusu hakkında Ankara’dan savunma talep etti.

Abone ol

Mahkeme özellikle geçici tutukluluk süresinin yasallığı ve Anayasa Mahkemesi önündeki süreç hakkında bilgi istedi.AİHM, Osman Kavala’nın avukatları tarafından 8 Haziran 2018 tarihinde yapılan dava başvurusuyla ilgili dosyayı hızlandırılmış prosedürle işleme koyma kararı aldı. Dava başvurusunu tebliğ eden AİHM, savunma yapması için Ankara'ya bir dizi soru yöneltti.

'KUVVETLİ ŞÜPHE' İÇİN BİLGİ İSTENDİ
Mahkeme özellikle Kavala hakkındaki geçici tutukluluk kararının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ve AİHM içtihatlarına uyumluluğuna odaklandı. Tutuklamanın "yasallığını" sorgulayan AİHM, tutuklanma kararına temel oluşturan "şuç işlendiğine ilişkin somut delillere dayanan kuvvetli şüphe" kavramı hakkında ayrıntılı bilgi istedi. Tutuklama kararı alındığı sırada dosyada bulunan kanıtların yeterli olup olmadığını sordu.

Kavala hakkındaki geçici tutukluluk süresinin "makul sürede" yargılanma şartıyla bağdaşıklığını da sorgulayan AİHM, Kavala’nın, tutukluluğun yasallığına karşı itiraz hakkına sahip olup olmadığı konusunda da ayrıntı talep etti.

AİHM Ankara'ya Kavala'nın Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvuruyla ilgili de sorular yöneltti. Anayasa Mahkemesi'nin önündeki sürecin uzunluğunun AİHS ile uyumlu olup olmadığı hakkında görüş istedi. AİHM son olarak Kavala'ya yönelik tutuklama kararının "siyasi" olduğuna ilişkin iddialar hakkında Türk hükümetinden savunma talebinde bulundu.