BIST 9.453
DOLAR 32,59
EURO 34,80
ALTIN 2.498,62
HABER /  GÜNCEL

Ahmet Arslan Karslılara söz verdi umudu boşa çıkarmayacağız!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan İnternethaber’e özel açıklamalarda bulundu. Bakan Arslan Karslıları sevindirecek yatırımların müjdesini verdi. Arslan Kars Belediyesi'nin MHP'ye geçmesiyle ilgili bir de özeleştiride bulundu.

Abone ol

25 yıldır bakan çıkaramayan Doğu Anadolu Bölgesi’nin önemli illerinden Kars, Ahmet Arslan’ın Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na getirilmesiyle büyük bir sevinç yaşadı.

En önemli bakanlıklardan birinin Karslı birine verilmiş olması ve aynı zamanda hükümetin başlattığı Doğu Anadolu Kalkındırma projesiyle birlikte hem Kars’ta hem de bölgede beklentiler büyük oranda arttı.

Karslıların 'adı bile yetti’ dediği Bakan Arslan ise ''Umutları ve beklentileri boşa çıkarmamak için gecemizi gündüzüme katıyoruz'' açıklamasıyla hemşehrilerine ve bölge insanına mesaj gönderdi ve müjdeler verdi.

KENDİ ELLERİMİZLE VERDİK

Arslan, AK Parti'nin yerel seçimde Kars'ı kaptırmasıyla ilgili de özeleştiride bulundu: "Kendi ellerimizle verdik!"

İnternethaber Yönetim Kurulu Başkanı Hadi Özışık’ın sorularını yanıtlayan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan özel açıklamalarda bulundu. Bakan Arslan Doğu Anadolu Bölgesi ve özellikle Kars’a yapılacak yatırımlarla ilgili müjdeler verdi. İşte Bakan Arslan’ın İnternethaber’e yaptığı özel açıklamalar...

Geçen Kars'ta vatandaşın birine 'Ahmet Arslan'ın bakan olmasıyla birlikte Kars'ta bir şeyler değişti mi' diye sordum. O da bana '100 yıl sonra bir bakanımız olmuş, değişim olmaz mı adı bile yetti' dedi.  Karslıların bir çoğu Ahmet Arslan'ın bakan olmasından mutlu ve bir o kadar da umutlu...Yollar, fabrikalar, istihdam...Sizden beklentiler yüksek. Bu konuda neler yapacaksınız Kars’la ilgili düşünceleriniz neler?

Vatandaş her zaman basit cümlelerle çok şey söyler. Bakanlık için 'adı bile yeter' sözünün altında bir çok sebep var. Birincisi 1991'den itibaren 25 yıldır Kars’ta bakan yok. biliyorlar ki bakan seviyesinde bir siyasi temsil milletvekili  seviyesinden çok daha güçlüdür.

EN ÖNEMLİ ŞANSIMIZ TECRÜBE

Hükümette olmanız, kabinede olmanız, Bakanlar Kurulu’nda konuşulanları tartışılanları biliyor olmanız ve bu tartışmaya katılıyor olmanız elbetteki bölge açısından önemli bunu biliyorlar. İkincisi ise parti farkı gözetmeksizin herkes bakan olmamızla birlikte desteğini ve memnuniyetini ortaya koydu ve bu desteğin Kars'a fayda olarak döneceğini ortaya koydu. Benim şansım şu olsa gerek; Vatandaş da bunu öyle görüyor. Yılların tecrübesi var bürokrasi tecrübesi var.

'PROJE ADAMI KİMLİĞİYLE ZATEN MEMLEKETİ DÜŞÜNÜR' DİYE DÜŞÜNÜYORLAR

Bürokraside en üst düzey büyük projelerin içinde Cumhubrbaşkanıyla Başbakanla çalışmış, karşılıklı birbirlerini tanıyorlar. Proje adamı kimliğini de yakıştırıyorlar. 'Proje adamı' kimliğiyle zaten memleketi düşünür, memleketle ilgili büyük projeler üretir. Sayın Başbakan’ın bölgeye bakışı hassasiyeti geçmişten beri Kars’a olan desteği var. Başbakan bakanlığı döneminde Kars'a çok önem veriyordu. Şimdi Karslılar 'O bakan şimdi Başbakan oldu' diyor. Onun bürokratı, onun yanındaki milletvekili şimdi bakan oldu. Onlar büyük projeler olarak Kars'a döner.

BAŞBAKAN'IN İLK ÖRNEĞİ KARS OLDU

İnsanların umudu beklentisi yüksek. Haksız da değiller, haksız da çıkmıyorlar. Sebebi şu; Başbakanımızın özellikle bu bölgeyi kalkındırmak, 23 ille ilgili ülkenin geri kalan kısmıyla aralarındaki farkı gidermek için bir örnek ortaya koyduğunda örnek olarak Kars'ı verdi. Bu sıradan bir örnek değil. Bilinçaltına yerleşmiş. Bu, Kars da dahil olmak üzere bölgede çok şey yapmamız gerekir düşüncesinin bir anlık tezahürüydü.

BÖLGEYİ KALKINDIRMAK İÇİN OLAĞANÜSTÜ GAYRET GÖSTERİYORUZ

Bu tezahür çerçevesinde biz şimdi Kars merkezli cazibe merkezi Kars, Ardahan, Iğdır, Ağrı...Buralarla ilgili ne yapabiliriz diye olağanüstü bir gayretimiz var ve çalışmamız var. Bunu biz geçmişte de söyledik.

Bölgenize yatırım ve yatırımcının gelebilmesi için bölgenizin erişilir ve ulaşılabilir olması lazım. Karayolları anlamında bizim bölgede dahil ciddi bir seferberlik var. Bu seferberliğin de amacı şu; Kars'ı Erzurum ve İç Anadolu'ya doğru ülkemizin batısına doğru bölünmüş yolla birleştirmek... Ancak biz bununla yetinmiyoruz. Biz biliyoruz ki bu yolun devamı eğer Gürcistan üzerinden Azerbaycan'a, dolayısıyla Orta Asya'ya giderse işte o zaman biz merkez olacağız. Onun için mesela Aktaş Sınır Kapısı açılmıştı ama oranın bölmüş yolla ve tünelle yapılması projesini başlattık.

BÖLGEMİZİN KARADENİZ'E BAĞLANMASI LAZIM

Biz bununla yetinmiyoruz. Özellikle bölgemizde Kars'ın, Iğdır'ın, Ardahan'ın Karadeniz'a bağlanması lazım. Onun için gerek Türkgözü'nde Gürcistan sınırında bir tünel ihtiyacımız vardı. Ilgaz Tüneli... O tünelin ihale sürecini başlattık ve yakında bitiyor. Bu bizi hızlı bir şekilde Aktaş'ın dışında da Tükgözü'nden de Gürcistan'a, dolayısıyla da Kafkaslar'ın kuzeyine de bağlamış olacak. Aktaş ve Türközü sınır kapılarının erişimini tünellerle çok daha hızlı ve kolay yapar hale getiriyoruz. Bu çok önemli bir koridor.

KUZEY GÜNEY KORİDORU TAMAMLANIYOR

Yine Artvin üzerinden Karadeniz'e Rize'ye gidecek olan hem yollarımızın bölünmüş yol haline gelmesi hem orda da Sahara Tüneli var. O tüneli de yapıp Karadeniz'i, Kars, Ardahan, Iğdır üzerinden Van'a, Irak'a, Suriye'ye bağlama projemiz var ki onu da çok önemsiyoruz. O yolun yani Kuzey-Güney koridorunun en önemli ve eksik halkalarından biri Kars-Digor-Tuzluca yoluydu. Diğer yerler bölünmüş yol ancak burası tek yoldu. Bunun bölünmüş yol olmasıyla ilgili çalışmalarımızı yapmıştık. İhalesi yapılmıştı bu sene başlandı. Biz böylece Kuzey Güney koridorunu da tamamlamış olacağız.

ÖDENEK SIKINTISI YAŞATMADIK

Digor yoluyla ilgili şöyle bir söylem var; ''Ahmet Arslan bu projeyi başlattı ancak takipçisi olması gerekiyor. Orada bir ödeme sıkıntısı olursa, uzun sürerse Ahmet Bey'e tanınan avans geri tepebilir''. Orada bir ödeme sıkıntısı var mı?

Bölgemizin hiçbir projesinde ödenek sıkıntısı yok. Bunun da sebebi şu. Bölgenin inşaat sezonu zaten kısa, ciddi anlamda 5-6 ay çalışılabiliyor. Biz o 5-6 aylık sürenin de bir kısmını ödenek yok, yüklenici işi yavaşlattı 'ödenek çıkarın da işi hızlandırsın' diye düşünürsek bu işlere olumsuz yansır. Dolayısıyla biz bölgemizde inşaat sezonunun da kısalığını göz önüne alarak bölgede hiçbir işi yavaşlatmıyoruz tam tersine yükleniyoruz. Biz şimdiye kadar da ödenek sıkıntısı yaşatmadık bundan sonra da yaşatmayız. Aynı ifadeyi Başbakanımız da kullandı. Ödenekten kaynaklı işin aksaması söz konusu olamaz.

KARS DİGOR TUZLUCA YOLU 2018'DE BİTECEK

Kars-Digor-Tuzluca yolunun bitme hedefi normalde 2019'un sonuydu ancak projenin bir an önce bitmesini ve kuzey-güney koridorunun tamamlanmasını çok önemsediğimiz için 2018’de bitmiş olacak. 2018'de o yolu hem bölünmüş yol haline getireceğiz sıcak asafalt haline getirmiş olacağız.

BÖLGENİN KALKINMASI İÇİN DEMİRYOLU ÖNEMLİ

Bölgenin kalkınması erişimi, ulaşımı aşısından için demiryolu da çok önemli. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolunda 24 saat çalışma var. Ben her gelişimde projeyle ilgili bilgi alıyorum hem sahaya gidiyorum. O projenin de bir an önce bitmesi lazım. Çünkü sadece bizim bölgemiz için değil ülkemiz için önemli bir proje...Avrupa’dan Asya’ya gidecek yüklerin demiryolu anlamında koridorunun tamamlayıcısı konumunda.

DEMİRYOLU TAŞIMACILIĞININ YENİ ADRESİ TÜRKİYE OLACAK

Bu projeyi en az bizim kadar Azerbaycan, Türkmenistan ve Kazakistan da çok önemsiyor. Çünkü Bakü-Tiflis-Kars bittiğinde onların demiryoluyla sevk etmek istedikleri yükler Bakü-Tiflis-Kars üzerinden İstanbul üzerinden Avrupa'ya gidecek. Orda çok ciddi bir yük miktarından bahsediyoruz. Bizim yılda demiryoluyla düşündüğümüz rakam yaklaşık 26 buçuk milyon ton. Sadece bu güzergahta Kazakistan'ın bu hatta veririm dediği yük miktarı 10 milyon ton, Türkmenistan en az o kadar, hele Çin yılda Avrupa'ya sadece konteyner taşımacılığında 240 milyon ton yük sevkediyor. Bunu güneyden denizaaşırı ülkelerden götürdüğünüz zaman 45 ile 62 gün arasında gidiyor. Bakü-Tiflis-Kars bittiğinde 12 ile 15 gün arasında gidecek. Bu da demiryolu ticaretinin bizim üzerimizden olacağı anlamına geliyor. Biz Çin'den çok ciddi anlamda bir yük hareketi bekliyoruz. Bu da bölgemizin hem kalkınması, hem canlanması hem de demiryolu taşımacılığı nedeniyle yeni bir katma değer oluşması açısından çok önemli.

DEMİRYOLU HATTINI KOMPLE YENİLEDİK

Demiryolu hattını Doğu Sınır Kapısı'na kadar yeniledik. Rayları eskiden 49'luk raylardı, 60'lık raylar haline getirdik hat komple yenilenmiş durumda. Yük taşımacılığı anlamında çok önemli bir fonsiyonu yerine getiriyor. Hızlı trenin gelmesi 2023 hedefleri arasında. Kars lojistik merkezi demiryolu projesiyle birlikte istihdama büyük katkı sağlayacak bir proje. Onun da tekliflerini Ekim'de aldık.İhale sonuçlanır sonuçlanmaz kazma vurulmuş olacak. Ticaretin canlanması adına önemli bir proje.

YENİ İSTİHDAM ALANLARI OLUŞACAK

İsdihdama gelince özellikle cazibe merkezleri projesi kapsamında Kars'a tabii diğer illerle birlikte istihdamına katkı sağlamak amacıyla 10 gün önce bir çağrı merkezi açtık 300 kişiye hizmet edecek. Bölgemizin yeni yatırımlar alması, yeni istihdam alanları oluşturulması adına bölgeye has bir çok üretimin yapılması için bir çok çalışma yapıyoruz. Yatırım yapacaklara hem yatırım döneminde arsa hazırlanması gerekirse fabrikanın yapılması ya da faizsiz kredi verilmesi, işletme döneminde düşük faizli kredi verilmesi. Hem yatırım döneminde hem danışmanlık döneminde, hem işletme döneminde danışmanlık hizmetinin verilmesi.Bu da yetmiyor ürettikleri ürüne alım garantisi verilmesi hükümetimizin yaptığı çok önemli bir çalışma. Proje aynı zamanda yeni istihdam ve ekonominin canlanması için cansuyu olacak.

KARS'A 43 MİLYONLUK YENİ BİR PİST

Kars'ta havaalanımız var ve yenileniyor. Kars Havalimanı'nın pisti yaklaşık 9 yıl önce yenilenmişti. Bir iki yıl içinde yeniden yenilenmesi gerekecek. Pist yenilendiğinde havaalanının kapanmaması için yeni bir pist yapıyoruz. 43 milyonluk, eski parayla 43 trilyonluk bir yatırım bu. İki yıl içinde bitecek. Havayolu, karayolu, demiryolu bu sektörlerin hepsi birbirini tamamlayıcı sektörler. Ne kadar kolay erişilebiliyor olursanız yatırımcı o kadar çok gelir. Onun için herkes özellikle ulaştırma projelerine bakıyor. Bunlar yatırımın, kalkınmanın olmazsa olmazlarıdır.

BÖLGESEL KALKINMAYA ÖNEM VERİYORUZ

Biz bu projeleri yaparken de sadece Kars’ın yollarını değil bölgenin hepsinin yollarını bitirmenin isitiyoruz ki topyekün bölge olarak kalkınalım. Türkiye'nin genelinde uguladığımız politika bu. Eğer bölgesel kalkınmayı sağlamazsanız sadece bir ili kalkındırmanız mümkün değil.

Kars’ın altyapı sorununu bugüne kadar yerel yönetimler çözemedi. Şehir merkezindeki yollarla ilgili bir hayli sıkıntı var. İnsanlar kış aylarında çamur deryasında yüzüyor. Sizin bu konuda bir çalışmanız, herhangi bir projeniz var mı?

Şehrin ana yollarını bakanlık olarak biz yapıyoruz. Burada projesini başlatmadığımız herhangi bir iş yok ancak şehiriçindeki işler belediyenin sorumluluğunda olan işler. Biz daha önce Ulaştırma Bakanlığı olarak Kars'ın üç ana giriş yolu olan havalimanından gelen Gaffar Okan Bulvarı'nın, yine Ardahan tarafından gelen Hüseyin Atak Bulvarı'nın, üniversite tarafından giren Paşa Çayırı Yolunu şehrin kuzey-batı sitematiğindeki alternatif yollarının üçünü de karayollarının ağına almıştık, onları bitirdik. Onlar şehrin çehresini değiştirdi. Bu yollar her şeyiyle şehre değer kattı. İnsanlar bu anayolları özellikle de bu kalitedeki yolları gördükten sonra belediyenin yaptığı bazı yolları ki belediye zaten yapamıyor imkansızlıklardan, yapsa da karayollarının yaptığı kalitede ve standartta yol yapamadığı için daha çok göze batar hale geldi.

BELEDİYE YAPMAYINCA BAKANLIK OLAYA EL KOYDU

Biz burda da bir çalışma yaptık. Bu bahsettiğimiz yollar dışında şehrin ana girişini oluşturan dört anayolu ve şehrin merkezinde birbiriyle bağlantılı olan yolları karayolları ağına aldık. Şu anda arkadaşlar onun proje çalışmalarını yapıyorlar. Onu da biz yapacağız. Belediyenin belli ki yapacak hali yok. Çok iddialı bir şekilde soyundular 'biz daha iyi belediyecilik yaparız' dediler ama yapamadıkları, insanların mağdur ve şikayetçi oldukları da bir vaka...Belediye başkanı iyi bir arkadaş olabilir ama iyi arkadaşlık yetmiyor, iyi iş yapabilmek gerekiyor. O konuda da biz bakanlık olarak olaya el atıyoruz. İnşallah Kars'ın çehresini değiştirip insanların memnuniyetini sağlayacağız.

Kars’ın merkezinde restorasyona ihtiyacı olan bir çok bina var. Yapıldığında şehre belki görsel manada çok büyük katkı sağlacak binalar. Yine Kars Kalesi aynı şekilde…Işıklandırma yok yada yollarda bir sıkıntı var. Şehrin mimarisini iyileştirmeye yönelik çalışmalar yapılıyor mu?

81 İLE HİZMET ETME TELAŞINDAYIZ

Sadece Kars'ı konuşunca 'acaba diğer 81 il ihmal mi ediliyor' diye akıllara bir soru gelebilir. Öyle bir şey yok. Hükümetimizin geçmişten beri yürüttüğü politika Türkiye’nin 81 iline hizmet etmektir. 81 ile hizmet edecek bir koşuşturma içindeyiz. Kars dünyada ve Avrupa’da belki bir çok ülkenin sahip olmadığı bir şehir kimliğine sahip. Bu çok önemli bir özellik. Bir çok şehre gidersiniz bir çok modern bina olabilir, bir sürü para dökmüş olabilirsiniz ama şehir kimliği kazandıramazsınız. Kars'ın bir şehir kimliği var çok güzel bir tarihi dokusu var. Özellikle ulaştırma anlamında düşündüğünüz zaman bütün cadde ve sokakları birbirine paralel ve dik kesiyor. Buna da şehir planlama sisteminde ızgara sistemi deniyor. Şehre gelen insanlar kaybolmaz.

BİNA SAHİPLERİNE YÜZDE 50 HİBE DESTEĞİ

Şehrin sahip olduğu taş yapıların ve tarihi dokunun ne yazık ki kıymeti bilinmemiş ve tahrip edilmiş. Bizim uğraşımız bu tarihi dokuyu gün yüzüne çıkarmak ve tarihi binaları turizme kazandırmak için çalışmalar yürütüyoruz. Bu konuda ciddi bir destek veriyoruz. Gerek Turizm Bakanlığı gerek Maliye Bakanlığı nezdinde bu konudaki bütün girişimcilere destek oluyoruz.

Kars'ta tarihi binaları sokak sağlıklaştırması adı altında gerek Turizm Bakanlığı ve gerekse Çevre ve Şehircilik Bakanlığı fonları içinde gün yüzüne çıkarmaya çalışıyoruz. Bu bina sahiplerine yüzde 50 hibe desteği veriyoruz ki bina sahipleri binalarını restore edebilsin.

OSMANLI MAHALLESİ KURULUYOR

Kars Kalesi'nin altındaki Beylerbeyi Sarayı ve onun altındaki hamamlar ve onun altındaki 12 Havariler veya Cumhuriyet Camisi dediğimiz cami ve devamındaki Evliya Camii ki Ebu'l Hasan Harakânî'nin Türbesi'nin olduğu yer...Orayla ilgili şimdi hazırladığımız Osmanlı Mahallesi adında bir projemiz var...O proje çervesinde sonrada yapılmış tüm binaları yıkacağız. Şehrin tarihi dokusuna uygun iki katlı binalar yapacağız. Projesi bitiyor parası da hazır. Proje biter bitmez orayı şehrin tarihi dokusuna uygun şekilde restore edeceğiz. Bu şehrin kimliğini ortaya çıkaracak bir çalışma. Kalenin olduğu yerde ışıklandırmalar yapıldı.

BEYLERBEYİ SARAYI YENİDEN TURİZME KAZANDIRILIYOR

Kars Kalesi'yle Kümbet Camisi'nin arasında kalan Beylerbeyi Sarayı'nın etrafındaki çarpık yapılaşmayı ortadan kaldırdık. Oradaki tarihi dokuyu bozan Harakani Lisesi'ni yıktık. Böylece Beylerbeyi Sarayı ortaya çıktı. Beylerbeyi Sarayını da restore edip turizme kazandıracağız. Kalenin eteğinde insanların haftasonunu geçirdiği istihkam çay bahçesi ve millet bahçesinde ciddi bir düzenleme yaptık. Onun da Turizm Bakanlığı'ndan parasını biz çıkardık. Ancak belediye açılışını yapınca belediye tarafından yapıldı zannedildi.

ESNAFA BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK

O bütün tarihi dokuları ortaya çıkardığımızda zaten kentin kendi kimliği, geçmişine dayalı bir kimliği var. Bu dokuyu ortaya çıkardığımızda gelen misafirleri çok daha iyi ağırlayacağımız ve şehrin bu kimliği ön plana çıkaracak bir yapıya sahip olacak. Gelen misafirlerimiz daha çok kalmak isteyecek bu da şehre sıcak para anlamında esnafımıza büyük katkı sağlayacak.

DÜZENLEME YAPARKEN TARİHİ DOKUYA UYGUN OLMASINA DİKKAT EDİYORUZ

Kale'nin olduğu yerde bir ışıklandırma yaptık. Kale'nin olduğu Osmanlı mahallesi dediğimiz yerdeki ışıklandırma ona uygun olmayınca görsellik anlamında çok doyurucu mahiyette değildi. Kümbet Camii ve Harakani Evliya Camiinin olduğu yerlerde şuanda tadilat yapılıyor. Şuanda oranın ışıklandırması iptal durumunda. Kars Kalesi'ne çıkış alternatiflerinden birini yeni yaptık. Kaleye çok zor çıkılıyordu yeni bir yol yaptık. Projeler için uzmanlarla çalışıyoruz. Yaptığımız her düzenlemenin şehrin dokusuna uygun olmasına dikkat ediyoruz.

AK Parti Kars’ı çok kolay kaybetti. Kars’ı geri alabilecek misiniz?

KARS’I KENDİ ELLERİMİZLE VERDİK

Biz Kars’ı çok kolay kaybettik, basit hatalarla kaybettik. Aslında 2009'a kadar da en azından merkezi hükümet ve merkezi hükümetin temsilcisi milletvekilleri olarak ciddi bir katkı sağladık. Fakat ne yazık ki kendi elimizle belediyeyi teslim ettik. Böyle diyelim...Şu anki belediye başkanı da bir gayret ve koşturmaca içinde saygı duyulur ancak; merkezi hükümetle aynı partiden olan, Kars milletvekili olarak tecrübeli bir Ahmet Arslan'ın her söylediğini Kars'ın faydasına, belediyenin faydasına düşünüp anında uygulamaya koyan, bugün bakan hüviyeti kazanmış bir Kars milletvekili olarak her söylediğimizi anında yapan bir belediyeyle, kendi partimizden bir belediyeyle çalışmak farklı bir şey....

Başka bir partiden bir belediyenin yaptığı bir çalışmaya bizim elimizden geldiğince katkı koymamız başka bir şey. Ben doğrusu bunu şöyle söylüyorum ve bunu yaşadım da; babanızın evi var elinizi kolunuzu sallarayak gidiyorsunuz. Katkı koyuyorsunuz onlar size katkı koyuyorlar. Sonra bir gün, o gün hangi gün 3 Mart veya 1 Nisan 2014...Sonra bir gidiyorsunuz evde bir üvey anne var. Üvey anne ne kadar iyi olursa olsun siz ona peşin hükümlü bakıyorsunuz, o da size öyle bakıyor. 

KARS İÇİN ÇOK HAYIFLANDIK

Biz Kars'ta evimize geldiğimizde siyaseten ''Üyey annenin olduğu bir eve mi geldik" diyoruz. Dolayısıla o gün biz çok hayıflandık. Karslılar da çok hayıflandı.  Karslılar bir kişiye kızmıştı ve o kişiyi cezalandırıyorum dedi ve cezalandırdı. Ama 1 Nisan'da şapkasını önüne koydu şöyle düşündü ''Ben aslında kişiyi cezalandırayı derken kendimi de cezalandırdım'' diye düşündü. Ben bunu bir çok samimi Karslıdan duyuyorum. ''Bizim cezalandırdığımız belediye başkanı çekti gitti. Biz kaderimizle baş başa kaldık. Keşke belediye başkanımız iktidar partisinden, Ahmet Arslan'ın Selahattin Beyribey'in, Yunus Kılıç'ın partisinden olsaydı da beraber çok daha uyumlu çalışsalardı'' diyorlar.

BU İLİN HAKKINI VERMEMİZ LAZIM

Bizim kesinlikle belediyeyi de iktidar partisinden olan, dolayısıyla iktidar partisiyle çok daha uyumlu ve verimli çalışan bir arkadaşla bu işi yürütüyor olmamız lazım. Bunun sorumluluğu bende olduğu kadar sorumluluk Karslılarda da...Kars hepimizin...Bu il gönül borcumuzun olduğu gelecek anlamında da çocuklarımıza ve torunlarımıza daha iyi bir Kars bırakmak adına da bir sorumluluğumuz olduğu ve vebal sorumluluğumuz olduğu olduğu bir il. Bu ilin hakkını vermemiz lazım.Kars kolay Kars olmamış bin yıl boyunca bu coğrafyada hep şehit vermiş. Bu kadar kıymetli topraklarda vatan toprağında daha iyi hizmet etmemiz lazım.

Diyelim ki Kars Belediyesi AK Parti'nin...İktidar partisine ait bir belediye ve bakan çıkarmış bir şehir...Böyle bir çalışma ortamında Kars'ta ne gibi şeyler olabilirdi?

DERDİMİZ BELEDİYE DEĞİL VATANDAŞA HİZMET

Biz şu anda da mevcut belediyeye de destek veriyoruz. Çünkü bizim derdimiz başka bir partiye olan belediyeye destek vermiş olmak değil. Bizim derdimiz Karslıya hizmet etmek. Ama kendi partimden bir belediye başkanı olsaydı biz mutfak hazırlıklarını başından sonuna kadar beraber yürütür dolasıyla ben ona teknik katkı verirdim, o benim çevremdeki daha tecrübeli insanların tecrübesinden yararlanıp çok daha faydalı ve verimli işler yapardık.

Kars'ın çevresi hep şantiye halinde... Merkezi hükümet marifetiyle gelen işlerle ilgili şantiyeler olmasa, Kars şantiye şehri değil yerinde sayan bir şehir görünümünde olurdu. Merkezi hükümet marifetiyle yapılması gereken bir çok projeyi hayata geçirdik. Kars'ı eskisiyle karşılaştırmak pek mümkün değil. AK Parti hükümetlerinde son hükümette bakan ondan önceki üç hükümette milletvekili olarak yer aldım daha önce de bürokrattım. Başından beri bu işin içinde olan biri olarak bizim şanşımız şu Sayın Cumhurbaşkanımızın da Sayın Başbakanımızın da ülkenin bölgeler arası kalkınmışlık farkını yok etmek adına olağanüstü bir gayretleri var.

YAPMAMIZ GEREKEN ÇOK İŞ VAR

Batı'yı kalkındırmalıyız, Türkiye'yi büyütmeliyiz ancak Doğu gibi Kars gibi geri kalmış yerleri daha hızlı kalkındırmalıyız ki aradaki farkı yok edelim. İşte bu cümleden hareketle aslında Kars'ta çok şey yapıldı ancak bizim o kadar çok eksiğimiz vardı ki... Çok şey yapılmasına rağmen hala yapmamız gereken çok işimiz var. Bu işler biribirinin tamamlayıcısı... Yüzde ellisini yaptığınız inşaatın yüzde 50'sinin yapmadığınız zaman inşaat kuru görüntüden başka bir anlam ifade etmiyor. Dolayısıyla Kars'ta kalan işleri de çok hızlı bitirmemiz lazım ki hem istihdamını arttıralım, hem ticaretine katkı sağlayalım hem sıcak para hareketini geliştirelim, hem üniversitesini çok daha tercih edilebilir bir üniversite haline getirelim bunlar bizim olmazsa olmazımız.Yüksek nüfus artış hızına rağmen Kars hala göç veriyor.

BUNLAR OLURSA KARS BÖLGENİN BAŞKENTİ HALİNE GELİR

Bizim tersine göçü cazip hale getirmemiz lazım ki... Kars bölgede sınırı bekleyen bir il. Kars sadece sınırı bekleyen değil sınır konumundan yararlanan bölgenin cazibe merkezi haline gelsin. Sadece Kars, Ardahan, Iğdır değil Gürcistan'ın, Nahcivan'ın Azerbaycan'ın... İnşallah temennim odur ki Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki problemler çözülür o bölge bir çıkmaz sokak olmaktan çıkar. O bölgeyi de işin içine katarsanız biz bölgenin başkenti haline geliriz. Çok daha farklı bir Kars hayal ediyorum. İnşallah o hayale hızlı adımlarla ilerlemiş oluruz.

7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinde Kars’ta kaybettiğiniz ilçelerde yaptığınız atılımlarla seçimi kazandığınız. Digor, Sarıkamış, kendi ilçeniz Kağızman...Kağızman'la Sarıkamış seçimi belirleyen iki ilçe... Bu ilçeler için ne yapmayı planlıyorsunuz?

DİGOR'A YAPILAN YATIRIMLAR: Kars-Digor bölünmüş yolunu tamamladığımızda bölgenin bölgenin Kuzey- Güney koridorunu tamamlamış olacağız. Eminim ki bölgenin ticareti bizim bölgemiz üzerinden olacak. Kars'tan ülkemizin Güneyine kadar olan o genel bölgesel trafik gelip Iğdır, Digor- Kars üzerinden Ardahan'a, Gürcistan'a, Karadeniz'e gitmiş olacak. Bu sadece Digor'un gelişimi, ulaşımı açısından hayatının kolaylaştırmayacak.

BÖLGEYE BÜYÜK BİR CANLILIK KAZANDIRACAK

Bölgenin tercih ediliyor olması nedeniyle güzergahta bir canlılık getirecek. Onunla yetinmiyoruz. Biz Digor'a yeni bir hastane kazandırmış olacağız. Digor'a yaklaşık 2,5 milyonluk yeni bir kültür merkezi yapıyoruz ve bitme aşamasında...Yine 3,5 milyonluk bir Kur'an kursu yapıyoruz. Kur'an kursu demek de doğru değil aslında. Taziye evinin, Kur'an kurslarının, insanların gelip kütüphanesinde dinlenebileceği, kitap okuyabileceği, sohbet edebileceği çok farklı iki mekan yapıyoruz Digor'da... Onun yanısıra bir lise yapıyoruz. Dağpınar'da hem bir lise hem de bir kapalı spor salonu yapıyoruz. Bunlar sadece ilçeler bazında yaptıklarımız.

Digor ilçesi HDP'li seçmen sayısının fazla olduğu ve AK Parti'nin büyük başarı sağladığı bir ilçe... Bu dönüşümü nasıl sağladınız. Siz bu yatırımlarla Digor'u ödüllendiriyor musunuz?

Geçmişte aldığınız yada alamadığınız oy üzerinden cezalandırayım yada ödüllendireyim derseniz geçmişe saplanır sadece geçmişin muhasebesini yaparsınız. Halbuki tartı tam tersine. Biz hizmeti götürürüz.

DİGOR'UN ÜZERİNE ÖZELLİKLE GİDİYORUZ

Bize geçmişte destek vermiş ödüllendirmeyi hak etmeyi yerlere hizmet götürürüz. Ona ister ödüllendirme deyin ister verdikleri destek nedeniyle hizmet götürme deyin ama destek vermemiş yeri de benim kazanmam lazım. O zaman oraya daha çok hizmet etmem lazım ki onlar da günün sonunda şapkalarını önlerine koysunlar kurtuluşun hangi partide olduğunu anlasınlar. O yüzden biz Digor'u diğer ilçelerden ayırmadan tam tersine özellikle üzerine üzerine gidiyoruz. Eminim ki Digorlular da bu hizmetin karşılığını gelecekte destek olarak vereceklerdir. Desteklemeseler de bizim insanımız yine hizmet etmeye devam edeceğiz.

AK PARTİ'NİN DİGOR'DAKİ OY ARTIŞININ SEBEBİ NE?

Özellikle Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve 7 Haziran seçilmleri de dahil HDP'nin çok farklı söylemleri vardı. Çok daha sistemin merkezine doğru yaklaşan siyaseti önceleyen. Siyaset üzerinden hizmeti önceleyen söylemleri vardı. Vatandaş o yüzden ilave bir destek verdi. Ancak vatandaş günün sonunda gördü ki hizmeti, siyaseti önceleyen parti belli o HDP değil, AK Parti...Dolayısıyla bizim 1 Kasım'da gelişimizle birlikte Digor ilave iki katına çıkaran bir destek vardı. HDP'nin eylemlerinin geçmişteki söylemlerle örtüşmediğini gördüler. Biz ise tam tersine yapacağımız şeyleri söylüyor, yapamayacağımız şeyler söylemiyoruz vatandaşı kandırmıyoruz. Bence vatandaş da şapkasını önüne koyacaktır ve bundan sonra destek çok farklı bir noktaya gelecektir.

SARIKAMIŞ'A YAPILAN YATIRIMLAR: Sarıkamış şehitler diyarı bir ilçemiz. Biz Sarıkamış'ta olağanüstü yatırımlar yapıyoruz.Sarıkamışlılar bunun farkında...Sarıkamışlılar özellikle Sarıkamış'tan Mescitli'den Horosan'a giden yolun bölünmüş yol olarak çalıştığının ve şuanda hummalı bir çalışmanın olduğunun farkında. Kars'a kadar olan yolun sıcak asfalt olduğunu görüyor. Karakurt Barajı'nın hayata geçtiğini görüyor. Sarıkamış'ın içindeki bütün yolları sıcak asfalt haline getirdik hem Sarıkamış'ın girişini çok güzel ve Sarıkamış'a yakışır bir yol haline getirdik.

SARIKAMIŞ'A BAKAN ELİ DEĞİDİĞİ BELLİ OLMAK ZORUNDA

Sarıkamış belediyesinin yaptığı çalışmalar var. Belediye bizim partimizin belediyesi. Birlikte birçok projeyi ortaya koyuyoruz ve projeleri Ankara'da birlikte takip ediyoruz. Sarıkamış'a bakan eli değdiği belli olmak zorunda. Sarıkamışlılar fazlasını hak ediyor. Sarıkamış turizmini canlandırmak geliştirmek ve 12 aya yaymak için olağanüstü bir çabamız var. Kayak merkeziyle ilgili biz zaten ilave bir telesiyaj yaptık kızak pisti yaptık şimdi ilave bir telesiyaj daha yapacağız. Sarıkamış'ın kış turizminin çok daha gelişebilmesi için suni karalamayı da başlatıyoruz. O tesisi de yatırım programına koymak için çabalarımız var. Biz Sarıkamış'ın çehresini değiştireceğiz.

KAĞIZMAN'A YAPILAN YATIRIMLAR: Babaocağı Kağızman bizim için çok önemli. Kağızman'a desteğimiz her zaman var. 2014 seçimlerinde doğrusu belediye HDP'deyken elbetteki biz kazanmak isterdik. Çok yüklendik ama biz oy bölerken arkadan MHP sıyrıldı çıktı. 'Ahmet Arslan ilçesini kaybetti' dediler ilçemi kaybetmedim. İlçem bende değildi zaten. Ama kazanamadık derlerse haklılar orda. Orada da çok iyi niyetli bir belediye başkanı var. Ama orda da iktidar partisinden olmamanın proje tecrübesinin olmamasının, büyük düşünememenin getirdiği sıkıntılar var. Ben destek veriyorum tabiri caizse itekliyorum ama taşıma suyla değirmen dönmez.

KAĞIZMAN'A VERDİĞİM SÖZLERİ YERİNE GETİRDİM

Kağızman'a benim birkaç tane sözüm vardı. Biri Kesikköprü yolunun bitmesiydi, sıcak asfalt haline geldi. Muhteşem bir yol oldu. Ve yine Kağızman Barajı sözünü vermiştik onun da ihale sürecini gerçekleştirdik ihale bitti. Bugünlerde sözleşme imzalama aşamasına geliyor. Kağızman Barajı'yla ilgili ve dolayısıyla sulama suyuyla ilgili sözümüzü yerine getiriyoruz. Çünkü Kağızman meyvecilik şehri. Sulama suyu Kağızman için olmazsa olmazdır can suyudur. Kağızman meyveciliten iyi para kazanıyor. Sulama suyu olursa kazancını daha da arttırma ve ekilebilir alanları meyvecilik anlamında daha çok ekme şansı yakalayacak. Kağızman'la ilgili iki sözümüz daha vardı.

KAĞIZMAN'A 94 MİLYONLUK YOL

Kars'tan Kağızman'a giden yolun A1 standardı dediğimiz 12 metrelik bir yoldan traktör geçerken yanından iki arabanın birbirini sollayıp geçebileceği bir yol sözü vermiştik. Onunda sözleşmesi bağlandı, yüklenici başladı. Sadece o yol 94 milyon lira...Kars Selim'den Kağızman yol ayrımına Kötek'e olan kısmı 37 kilometredir. Orası sıcak asfaltlı A1 standardında bir yol haline geliyor. Bu sözümüzü de yerine getiriyoruz. Ayrıca şehrin ikinci girişi vardı trafiğin ordan hastanenin ordan şehre çıkan yolun da ihalesini yaptık. Şehrin içi de dahil üniversiteye kadar olan yolu herşeyiyle yapıyoruz. Kağızmanlıya sözünü verdiğimiz ve 'biraz daha uzun vadede yapacağız' dediğimiz çok daha önemli bir proje vardı.

KANGREN OLMUŞ SORUNU BİZ ÇÖZDÜK

O da şu; Ferhat Konut Barajı nedeniyle Aras Vadisi'ndeki yol su altında kalıyor. Dolayısıyla Sarıkamış Mescitli'den başlayarak çok daha kestirme Kötek'ten, Kağızman üzerinden Iğdır'a gidecek yolun bölünmüş yol olarak yapılması. Onun da bugünlerde ihalesini yapacağız. Dolayısıyla Erzurum'dan gelip Kara Konut'tan Kağızman üzerinden Tuzluca'ya giden yol da bölünmüş yol olacak. O da Doğu-Batı eksenli önemli bir koridor. O da o bögenin ticaretine ekonomisine katlı sağlayacak bir yol o yolu da yapıyoruz. Bir yol daha yapıyoruz. Çok konuşulmuyor ama Kağızman'dan Ağrı'ya giden yol. O yolda kangren haline gelmişti. Yaklaşık 20-25 milyon civarında onun da ihalesi bağlandı. O yol da bittiğinde Kağızman hem Erzurum'a, hem Iğdır'a, Hem Kars'a Ağrı'ya çok daha konforlu yollarla ulaşılabilir hale gelecek.

ARTIK ÖĞRENCİLER KENDİ İLÇELERİNDE OKUYACAK

Onun dışında Kağızman'a ileve bir 100 yataklı hastane yapıyoruz bitmek üzere... Kağızman'a bir çok okul projesi sözümüz vardı. Okulların çoğu bitti bir kısmının inşaatı devam ediyor. Fen lisesi sözümüz vardı ki bölgemiz için çok önemli. Onun da bu yıl inşaatına başlıyoruz önümüzdeki yıl bu okulu açıp öğrenci almaya başlayacağız. Kağızman'dan bu sene 45 öğrenci Fen liselerini kazanmış başka yerlere gideceklerdi. Artık onun yerine kendi ilçelerinde okuyacaklar. İlçelerimizi birbirinden ayırmıyoruz. Kağızman ne kadar önemliyse Sarıkamış da o kadar önemli. Biz Sarıkamış'ın ilave okullarını bitirdik, yurdunu bitirdik, arıtmasını bitirdik. Sarıkamış'ı çok önemsiyorum. Sebebi de şu; Sarıkamış çok büyük bir destek veriyor. Sarıkamış'ın Kağızman'dan geri kalmaması için her şeyi yapıyorum.

YATIRIM YAPILAN DİĞER İLÇELER

Selim ilçemizin içinin yollarını yaptık, okul yapıyoruz, hükümet konağı yapıyoruz. Selim'de de birçok şey yapıyoruz. Selim de çehresi değişmeye çok uygun bir ilçe. Bu ilçemiz için de bir çok yatırım yapıyoruz.Hayvan pazarı yapıyoruz. Arpaçay ilçemizin içindeki yolun Karayolları'nın marifetiyle sıcak asfalt olması için çalışıyoruz. Arpaçay'a yeni okul yapıyoruz. Yeni hastanesini bitirdik. Okul projesi de dahil olmak üzere bir çok projemiz var. Akyaka, sınırda adeta kaderine terkedilmiş bir ilçeyken biz Akyaka’nın elektriğini yerin altına aldık.Akayaka'nın içini tamamen sıcak asfalt yapıyoruz. Yeni hastaneyi bitirdik. Akyaka'ya DAP kapsamında ilave ciddi katkılar sağlıyoruz. Çehresi değişen bir ilçe oldu. Demiryollarının orda arazileri vardı, yapılması gereken bir çok yapılaşma vardı onlar yapılabilsin diye arazileri Akyaka Belediyesi'ne devrettik.

Yine Susuz ilçesine de birçok katkı sağladık. Belediyesi bizim partiden. İçinin asfaltlanması dahil, suyu dahil, projeleri dahil, okulları dahil bir çok şey yaptık.

BÜYÜK PROJELERİ HERKES ANLATIYOR

Şimdi tabi haklı olarak insanlar bireysel şeyler de bekliyor. Münferit dokunuşlar bekliyor. Kendi işinizi halletmenizi istiyor. Bu daha çok bireysel işler. Ama genele gelince bir tane iki tane işi yaptığınızda belki sadece o işi görenler yaşayanlar teşekkür ediyor. Ama ilin hepsini ilçeler dahil hele bölgeyi de kapsayacak büyük projeler yapınca herkes birbirine anlatıyor. Bu dönemde yapılan projeler bölgenin kalkınmasına katkı yapacak diyor. Dolayısıyla bakan olduğum günden itibaren Kars'ta gördüğüm bu. İnşallah bunun sonuçlarını da göreceğiz. Evet Kars için bir şanstır.

YAPILAN HİZMETLER SANDIĞA YANSIYACAK

AK Parti hükümetlerinin Kars'a bakışı önemliydi. Başbakanımız Binali Yıldırım'ın Kars'a bakışı önemliydi. Ülkenin bu kadar önemli bakanlıklarından birini Kars'lı birine vermiş olmaları önemli. Ve bu önem çerçevesinde Kars cazibe merkezi yapılabilir. Kars'ın etrafındaki iller dahil kalkınma hamlesi başlamışken bunun sürmesi lazım diye bakıyorlar ve dolayısıyla bu ihtiyacı ve bu ihtiyaçtan kaynaklı beklentiyi siyaset üstü tutuyorlar. Umarım ve dilerim ki bu siyaset üstü görme beklentisi günün sonunda sandığa da yansıyacaktır. Iğdır'da en son bir milletvekili çıkardık. Biz o milletvekilimizle de gayet uyumlu çalışıyoruz. Ben Iğdır'ın da bir çok büyük projesini milletvekilimizle birlikte takip ediyorum başlatıyorum. Ardahan'da da Orhan hocayla çok güzel bir işbirliğimiz var.

BİREYSEL KÜSKÜNLÜKLER OLABİLİYOR

Özetle Iğdır, Ardahan, Kars bölgesine bakan verilmiş olmasının hem hazzını yaşıyor, hem beklentisini yüksek tutuyor, bu beklentinin karşılığını biz vermeye çalışıyoruz. Ama insanlarımız da bu beklentinin karşılığının devam etmesi ve vücut bulması adına yatırımın bölgenin çehresini değiştirmesi adına eminim ki bundan sonraki süreçler de siyaset üstü bakarak bir destek verecektir. Ben onu görüyorum. Bazı bireysel beklentiler karşılanmadığı için bireysel küskünlükler, kırgınlıklar olabilir. Elbetteki bireyler tek tek önemlidir ama önemli olan topyekün illeri, bölgeleri kucaklamak topyekün destek almak. Ben şuan o desteği görüyorum ve onu insanlar her platformda bu hakkı teslim ederek söylüyorlar. İnşallah günün sonunda siyasi destek olarak da dönecektir.

Bu umutların boşa çıkmayacağı sözünü verebiliyor musunuz?

Karslının iki türlü umudunu boşa çıkarmamamız gerekiyor. Birincisi bölgesel kalkınma adına umudunu boşa çıkarmamak gerekiyor. Bu konu için zaten gece gündüz çalışıyoruz. İkincisi bu kadar önemli bir bakanlığın sorumluluğu benim bölgemden birinin omuzlarına yüklenmişse Türkiye çapında başarılı olmalı biz de bununla gurur duymalıyız. İyi ki bizim bir çocuğumuza bu görev verildi, o da başarılı bir şekilde bunları yaptı demeleri gerekiyor.

KARSLININ UMUDUNU BOŞA ÇIKARMAMAMIZ GEKEKİYOR

Onu diyebilmeleri için de benim bu söylemi hakedecek eylemler yapmam lazım. İnanın ki ülkemizin geneli için gecemizi gündüzümüze katıyoruz. Ulaştırma bakanlığında birbirini tanıyan birbiriyle ahenkli çalışan çünkü 14 yıldır beraber çalıştığım arkadaşlarım var bu arkadaşların çoğu aktif görevlere geldiler ekip ruhuyla çalışan başarılı bir ekip var. İnşallah biz bu orkestrayı doğru yönetirsek Ulaştırma Bakanlığı bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ülke genelinde başarılı olacaktır. Karslı, Ardahanlı, Iğdırlı diyecek ki evet benim bir evladım başarılı oldu bunun gururu da bana yeter diyecektir.