BIST 9.106
DOLAR 32,38
EURO 35,04
ALTIN 2.324,91
HABER /  GÜNCEL

Adil Gür olay seçim anketi sonuçları için konuştu

1 Kasım seçim anketini yayınlayan Adil Gür olay yarattı. Herkesten farklı bir sonuçla ortaya çıkan Adil Gür olay seçim anketiyle ilgili internethaber.com sitesine konuştu.

Abone ol

1 Kasım seçim sonuçlarına yönelik 'hayli riskli' bir tahminle ortaya çıkan Adil Gür yayınladığı son anketiyle olay yarattı. Adil Gür seçim anketi sonuçlarına göre AK Parti yüzde 47.2 oranında oy alacak.

ADİL GÜR SEÇİM SONUÇLARINI BİLDİ Mİ? - TIKLAYIN
7 Haziran seçimlerinden bugüne kadar 50'den fazla anket yayınlandı ancak hiçbiri böyle veri ortaya koymadı. Adil Gür ise hayli iddialı bir rakam sunuyor. Peki bu rakam ne kadar gerçekçi, ünlü anketçi böyle bir riski nasıl aldı?

Seçim sonuçlarını bilen adam olarak ünlenen Adil Gür kamuoyunda olay yaratan anketiyle ilgili internethaber.com sitesine konuştu. 'Yayınlanan tüm anketlerden çok farklı bir sonuç ortaya koydunuz. Bu riskli bir tahmin değil mi?' sorumuza Adil Gür şu yanıtı verdi;

Bizim açıkladığımız rakam bir gün önce abdest alıp istihareye yatıp gördüğümüz rakam değildir.

BU BİLİMSEL VERİ KORKMADAN YAYINLADIK

-"Bu bir tahmin değil bilimsel veri. 48 ilde 252 mahalle ve köyde araştırma yaptık. Sonuç bu çıktı ve bizde bunu yayınladık. Benim de mantığım AK Parti'nin yüzde 43 - 44 olabileceğini söylüyor. Ancak yaptığımız araştırma bu sonucu ortaya koyuyor. Onun için korkmadan çekinmeden yayınladık. Risk aldık. Önemli olan herkesin söylediğini söylemek değil sahada ne çıktıysa onu söylemek.

BİZ BU SEÇİMDE HERKESTEN FARKLI GÖRÜYORUZ

-"Ben iddiayı severim geçen seçimde herkesle aynı gördük. Öngörümüz 2009 da herkesten farklıydı. Herkes yüzde 49-50 olacak derken biz yüzde 39 dedik. Bu seçimde de herkesten farklı görüyoruz. Ülkenin hayrına olan neyse o gerçekleşsin. Bu rakam bir emeğin ürünü inşallah ülkemiz için iyi sonucu ortaya koyar."

BU SONUCU İSTİHAREYE YATIP GÖRMEDİK

-Bizim açıkladığımız rakam bir gün önce abdest alıp istihareye yatıp gördüğümüz rakam değildir. 48 ilde 252 mahalle ve köyde yaptığımız araştırmadır ve net virgülüne dokunulmamış bulgulardır. Bugüne kadar doğru bildiğimden vazgeçmedim her zaman elimdeki veriye güvendim ve yayınladım. Bu seçimde de öyle. Bakalım pazar akşamı mevlam neyler, neylerse güzel eyler.

HİÇ UMULMAYAN İLLERDE OY GEÇİŞİ OLACAK

Peki 7 Haziran seçimlerinde yüzde 40'da kalan AK Parti yüzde 5.5'luk oy artışını nasıl sağladı? Adil Gür yaptığı son ankette çıkan şaşırtıcı sonucu şu şekilde analiz ediyor;

-"Biz diyoruz ki halk ideolojik tartışmaları bir kenara bırakıp cebine bakacak. Hiç umulmayan illerde CHP'den MHP'den ve HDP'den AK Parti'ye oy geçişleri olacak. AK Parti en yüksek Karadeniz ve Orta Anadolu'dan oy alacak."

TEK BAŞINA İKTİDAR İÇİN KAÇ VEKİL GEREKİYOR? AK Parti'nin tek başına iktidara gelebilmesi için 1 Kasım seçimlerinde en az 276 milletvekili elde etmesi gerekiyor.

AK PARTİ KAÇ MİLLETVEKİLİ ÇIKARIR?

Adil Gür'ün ezber bozan anket sonuçlarına göre AK Parti yüzde 47.2 oranında oy olacak. Peki bu ne kadar milletvekiline tekabül eder? Adil Gür bu konudaki tahminini şöyle açıkladı;

-"AK Parti'nin alacağı bu oy oranı 285 - 290 milletvekiline tekabül eder. Ben 290'dan daha yukarı milletvekili alabileceğini düşünmüyorum. Tahminim 285-286 milletvekili alacağı yönünde.

AK PARTİ İLE TEK KURUŞLUK TİCARİ İLİŞKİMİZ YOK

Adil Gür AK Parti'yi tek başına iktidar yapan anketini paylaşınca kamuoyundan çeşitli iddialar yükseldi. Bu iddialardan biri de Adil Gür'ün AK Parti ile ticari ilişkisi olduğu yönündeydi. İddiaya Adil Gür 'tek kuruşluk ticari ilişkimiz yok' diyerek şu yanıtı verdi;

-"Net olarak şunu söyleyeyim biz kurumsal olarak siyasi partilere angaje olan bir şirket değiliz. 2007'de yüzde 47 alacak, 2011'de yüzde 49 alacak dediğimizde de Ak Parti ile bir kuruşluk ticari ilişkimiz yoktu. Bugün de yüzde 47 olacak derken Ak Parti ile iş yapmıyoruz. Biz adaylarla seçim çalışmaları yapıyoruz. Bunlar içinde CHP'lisi de var MHP'lisi de AK Partilisi de... Seçimi 3 gün kala akıllı bir araştırmacı duyguları ya da siyasi bir partiye yakınlığı ile hareket etmez. Çünkü 3 gün sonra sınavın sonucu açıklanacak."

1 KASIM SEÇİM SONUÇLARINI TUTTURAMAZSA....
Adil Gür kamuoyunda 'seçimleri bilen' adam olarak ünlendi. Bugüne kadar yaptığı tüm anket çalışmalarındaki isabetli tahminleri ile de bu ününü pekiştirdi. Peki ya 1 Kasım seçim akşamı Adil Gür yanılırsa ne olacak? Ünlü anketçiye bunu hatırlattığımızda aldığımız yanıt şöyle oldu;

Seçimi 3 gün kala akıllı bir araştırmacı duyguları ya da siyasi bir partiye yakınlığı ile hareket etmez. Çünkü 3 gün sonra sınavın sonucu açıklanacak.

 -"Şimdiden doğmamış çocuğa don biçilmez. Pazar günü çok farklı bir sonuç çıkarsa ne yaparsın sorusunun cevabını vermek için pazar akşamını yaşayalım görelim. Haklı çıkarsak uzunca süre bilen adam diyorlardı bu devam eder. Yok farklı sonuç çıkarsa güven anlamında ciddi bir sorgulamayla karşı karşıya oluruz. O zaman da şapkamızı önümüze koyar nerede hata yaptık diye kendimizi sorgularız. Bu anketimizi yayınlamadan önce tüm verileri anketörlerimizi tekrar tekrar kontrol ettik. Hataya sebep olabilecek bir bulguyla karşılaşmadık. Seçime 48 saat kaldı bu süredede seçmen davranışı değimez. Şu olay oldu da ondan dolayı değişti diyecek kadar da toy değiliz.

ADİL GÜR SEÇİM ANKETİ SONUÇLARI

Adil Gür'ün araştırma şirketi AG tarafından yapılan seçim anketi sonuçlarına göre 1 Kasım'da partilerin alması beklenen muhtemel oy oranları şu şekilde olacak;

Ak Parti yüzde 47.2
CHP yüzde 25.3
MHP yüzde 13.5
HDP yüzde 12.2

AK PARTİ, MHP, CHP VE HDP OY ORANLARI NE KADAR DEĞİŞTİ?

Adil Gür seçim anketi sonuçlarına göre AK Parti oy oranları 7 Haziran seçimlerine göre yüzde 5'den fazla artış gösterdi. Oylarında düşüş olan iki parti ise MHP ve HDP oldu. 7 Haziran 2015 seçim sonuçlarına göre partilerin oy oranlarındaki değişim şöyle oldu;

Ak Parti oy oranı yüzde 5.5 arttı
CHP oy oranı yüzde 0.35 arttı
MHP oy oranı yüzde 2.79 düştü
HDP oy oranı yüzde 0.96 düştü.