BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,10
ALTIN 2.310,54
HABER /  DÜNYA

ABD'yi yerle bir edebilir! Florance kasırgasının uydu görüntüsü dehşet

AMERİKA son yılların en büyük kasırgası olarak nitelenen Florance hazırlanıyor, savaş gemileri ve uçaklar başka bölgelere nakledildi kasırganın uzaydan çekilen görüntüler ise ürpertici.

Abone ol

ABD'yi bu hafta içinde saatteki hızı 220 kilometreye yaklaşan ve yoğun yağışlara yol açan Florence kasırgasının vurması bekleniyor. ABD Başkanı Donald Trump'ın da uyarıda bulunduğu halk, sahilleri terk ederken, savaş gemileri ve uçakları da başka bölgelerdeki üslere taşındı.

Hazırlıklar kapsamında Güney Carolina eyaletinin sahil bölgelerinde yaşayan 1 milyon kişinin tahliye edilmeye çalışılıyor Kuzey Carolina ve Virginia eyaletleri de olağanüstü hal ilan edildi.

Kasırganın uydu görüntüleri : Son yılların en büyük kasırgası olarak nitelenen Florence uydu görüntüleriyle bile dehşete düşürdü. Yetkililere göre halihazırda 4. seviyeye ulaşmış bulunan Florence Kasırgası, sahile yaklaştıkça daha da güçlenecek. 4. seviyedeki kasırgaların hızları saate 200 kilometreye kadar çıkıyor. Florence pazartesi sabahı 2. seviyedeydi.

Salı sabahından itibaren hızı saatte 220 kilometreyi bulan kasırganın getirdiği yoğun yağış nedeniyle nehirleri, ırmakları ve kanalları taşırarak büyük sellere yol açabileceği öngörülüyor. Halihazırda yoğun yağış almış olan Güney Carolina, Kuzey Carolina ve Virginia eyaletlerinde, toprağın yoğun yağmur sularını emebilecek yapıda olmadığı, bunun da sel olasılığını güçlendirdiği belirtiliyor.

Ulusal Kasırga Merkezi, 4'üncü kategorideki kasırganın ağaçları kökünden sökebileceğini, elektrik direklerini devirip kabloların kopmasına yol açabileceğini, evlerin çatılarını uçurabileceğini belirtiyor.

Florence ne zaman vuracak? : Meteorolji uzmanları ve Ulusal Kasırga Merkezi'ne göre, Florence kasırgasının Güney Carolina, Kuzey Carolina ve Virginia eyaletlerine Perşembe'yi Cuma gününe bağlayan gece ulaşması bekleniyor.

Florence kasırgası saatte 140 kilometre hızla eserek ABD’nin Carolina sahillerine yaklaşırken, 4 gün sürebilecek yağmurları da beraberinde getirmesi bekleniyor. Carolina sahillerinde yaşayan halk kasırgadan kaçmaya çalışırken, doğu sahilinde yaşayan 5,4 milyondan fazla bölge sakini kasırgaya karşı uyarılmalarına rağmen evlerinde kalmayı planlıyor.

Sahilde yaşayan çok sayıda insan dün otobüslerle Carolina’nın iç kesimlerine taşındı. Kuzey Carolina Valisi Roy Cooper herkesi bölgeyi terk etmesi için ikna etmeye çağırdı. Cooper, "Kasırgadan meydana gelecek rüzgar ve dalgalar şimdiye kadar hiç görmediğiniz kadar kötü bir etkiye sahip olabilir. Daha önce başka fırtınaları atlatmış olsanız bile, bu fırtına çok farklı. Bu fırtınayı atlatabileceğinizi düşünerek hayatınızı riske atmayın" dedi.

Savaş gemileri başka yere gönderildi

ABD Başkanı Donald Trump, dün yaptığı açıklamada, "Florence'in son yıllarda doğu kesimini vuran en kötü kasırgalardan biri olabileceği bilgisini aldım. Ayrıca Kuzey Carolina, Güney Carolina ve Virginia'yı doğrudan vuracağı söylendi. Lütfen hazırlıklı ve güvende olun." demişti.

ABD Donanması, Hampton Roads bölgesinden gemilerin limandan ayrılmaları için hazırlık yapıldığını açıklandı.

Türkiye Miami Başkonsolosluğu uyardı : T.C. Miami Başkonsolosluğu da bir açıklama yayınlayarak bölgede yaşayan Türk vatandaşlarını yerel yöneticilerin çağrılarını dikkate almaları konusunda uyardı. Yapılan açıklamada, "Halen Tropik Fırtına kategorisinde olan Florence’ın önümüzdeki haftanın ortasında 3-4 şiddetinde kasırgaya dönüşerek ABD’nin doğu kıyısında karayla temas etmesi beklenmektedir. Güney ve Kuzey Carolina eyaletlerinde yerel idareler Acil Durum ilan etmiş bulunmakta. Bölgedeki vatandaşlarımız kasırga hazırlıklarını ivedilikle tamamlamalı ve yerel idarelerin duyurularını takip etmeli" denildi.