BIST 9.515
DOLAR 32,49
EURO 34,61
ALTIN 2.473,60
HABER /  GÜNCEL

ABD'den şoke eden Türkiye ve operasyon açıklaması

ABD'nin Suriye'deki hesapları bozuldu. Cerablus'a giren TSK'nın güneye inmesini ismediklerini ilan ettiler. Açıklamalar, Washington'ın YPG'yi koruma çabası olarak görülüyor.

Abone ol

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Ben Rhodes, "Türkiye'nin SDG'ye karşı güneye doğru hareketlerini desteklemiyoruz" dedi. ABD Dışişleri Bakanlığı ise Türk ordusunun Suriye’de operasyon düzenlediği bölgelerde IŞİD militanlarının bulunmadığını ifade etti.

Türkiye'nin Suriye Demokratik Güçleri karşısında güneye doğru ilerleyişinin desteklenmediğini kaydeden Beyaz Saray, bu durumun IŞİD'e karşı mücadelede güçlerin birleştirilmesini zorlaştıracağını ifade etti.

Rhodes, Cerablus'ta düzenlenen harekat hakkında "ABD'nin Türkiye'nin yanında yer alıp almadığının" sorulması üzerine, spesifik olarak şu anda Cerablus konusunda da çalıştıklarını ifade etti. Rhodes, şöyle devam etti:

"ABD, Türkiye'nin Cerablus'u IŞİD'den temizlemesi çabalarına destek sunmuştur ve vermiştir. Aynı zamanda Türkiye'nin sınırını güvenlik altına almasını da destekliyoruz. Desteklemediğimiz çabalar ise güneye doğru hareket edilmesi ve destek verdiğimiz muhalifler olan Suriye Demokratik Güçlerine karşı çarpışması. Türkiye'ye mesajımız açık oldu. Cerablus'un IŞİD militanlarından temizlenmesi amacını destekledik. Bu da bir süredir Türkiye ile konuştuğumuz bir konu. Suriye Demokratik Güçlerine karşı düzenlenecek daha fazla eylem IŞİD'e karşı birleşik bir cephe çabalarımızı güçleştirecektir."

"Fırat Nehri'nin doğusuna çekilme taahhütleri var"

Rhodes, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile de iletişim halinde olduklarını belirterek, SDG'nin de Türkiye ile karşı karşıya gelmesini istemediklerini söyledi.

Ben Rhodes, "Türk güçlerine karşı askeri faaliyet içinde olmamaları gerekiyor. Ayrıca, Fırat Nehri'nin doğusuna çekilme taahhütleri var." ifadesini kullandı ve koalisyon üyelerinin birbiriyle çatışmasını istemediklerini dile getirdi.

DIŞİŞLERİ: ÇATIŞMALAR ABD İLE KOORDİNELİ DEĞİL

Türkiye’nin Menbiç’in kuzeyinde, IŞİD’in artık bulunmadığı bölgelerde operasyon düzenlediğini belirten ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü John Kirby, “Dün ve bugün meydana gelen çatışmalar, Türk silahlı güçleri ve bazı muhalif gruplar arasında yaşandı, bunlar ABD’yle koordineli değildi” dedi.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nden (TSK) Fırat Kalkanı operasyonuyla ilgili yapılan açıklamada, 10 köyün daha ÖSO’nun eline geçtiği ifade edilmişti. YPG’li yetkililer de Kamışlı ile Haseke arasındaki Amuda’da Türk birliklerinin YPG güçlerine ateş açtığını duyurmuştu.