BIST 9.541
DOLAR 32,49
EURO 34,59
ALTIN 2.475,45
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

45. İstanbul Müzik Festivali başladı

İSTANBUL Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından E.C.A Presdöküm Sanayii A.Ş. sponsorluğunda düzenlenen 45. İstanbul Müzik Festivali bugün başladı.

Abone ol

İstanbul'daki sanatseverleri 45 yıldır klasik müziğin en iyi ve en yeni örnekleriyle buluşturan, 3 bine yakın gösteride 3,5 milyon seyirciyi ağırlayan İstanbul Müzik Festivali’nin 45’incisi, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilen açılış töreni ve konserle başladı.

"Sıradışı" temasıyla 29 Mayıs - 21 Haziran tarihleri arasında müzikseverlerle buluşacak festival, klasik repertuvarın yanı sıra yeni keşifler, disiplinler arası çalışmalar, multimedya öğelerinden yararlanan yapımla, farklı dönemler ve müzik türleri arasında etkileşim kuran performanslarla yepyeni konser deneyimleri yaşatacak.

İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı ile E.C.A. Presdöküm Sanayii A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve Elginkan Topluluğu İcra Meclisi Başkanı Gaye Akçen’in ev sahipliğinde düzenlenen açılış töreninde, festival sponsorlarına ve katkıda bulunan kuruluşlara teşekkür plaketleri sunulurken, yurt içinde ve dışında birçok eleştiri, inceleme ve söyleşi yazısı yer alan, bugüne dek 25 kitabın yazarı, 1996’dan bu yana Boğaziçi Üniversitesi’nin Albert Long Hall Klasik Müzik Konserleri’nin direktörlüğünü de sürdüren, müzik yazarı ve öğretim görevlisi Evin İlyasoğlu’na festivalin “Onur Ödülü” takdim edildi.

PHILIP GLASS’A YAŞAM BOYU BAŞARI ÖDÜLÜ

Festivalin “Yaşam Boyu Başarı Ödülü”ne ise, yaşayan en ünlü klasik müzik bestecilerinden Philip Glass layık görüldü. Törene katılamayan Glass’ın ödül konuşması açılış töreninde video üzerinden izleyicilere aktarıldı.

“45 YIL İÇİNDE YARATTIĞIMIZ DEĞERLERİ GÖRMEK BİZLERE MUTLULUK VE GURUR VERİYOR”

Bülent Eczacıbaşı yaptığı açılış konuşmasında, 45 yıldır düzenlenen festivalle ilgili olarak şunları söyledi:

“İstanbul’un dünya standartlarında bir uluslararası festivali olması hedefiyle çıktığımız bu yolda, 45 yıl içinde yarattığımız değerleri görmek bizlere mutluluk ve gurur veriyor. Ne mutlu ki bugün, ‘bir müzik festivalini başarılı kılan özellikler nedir?’ sorusunun yanıtlarını 45. İstanbul Müzik Festivali’nde bulabiliyoruz. 45 yıldır ülkemizde klasik müzik sevgisi ve beğenisinin gelişimine katkıda bulunan, programında hem klasik müziğin yıldız isimlerine hem de genç yeteneklere yer veren, köklü olduğu kadar kendini yenilemenin önemine inanan bir festivalimiz var. İstanbul Müzik Festivali’nin düzenlendiği kenti kültür ve sanatla dönüştüren, eser siparişleriyle güncel kültür birikimini zenginleştiren, sanatçılar için uluslararası başarıların kapılarını açan, izleyicilerine müziğin evrensel diliyle nefes alabilecekleri bir alan yaratırken en iyi ve en farklıyı keşfetme olanakları sağlayan bir etkinlik olması için çalışıyoruz. İstanbul Müzik Festivali’nin başlangıcının heyecanını hem değerli izleyicilerimiz ve sanatçılarımızla hem de destekçilerimizle paylaşıyoruz. İstanbul Müzik Festivali’nin gerçekleşmesine katkıda bulunan Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ve başta festival sponsorumuz E.C.A. Presdöküm Sanayi olmak üzere tüm sponsorlarımıza bize destek verdikleri için içten teşekkürlerimizi sunuyor, tüm izleyicilerimizin doyurucu bir festival dönemi geçirmelerini diliyorum” dedi.

"MÜZİKLE GEÇECEK GÜZEL GÜNLER VE ‘SIRA DIŞI’ BİR FESTİVAL DİLİYORUM"

Festival sponsoru E.C.A Presdöküm Sanayii A.Ş. adına teşekkür plaketini alan Elginkan Topluluğu İcra Meclisi Başkanı ve E.C.A. Presdöküm Sanayii A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Gaye Akçen da konuşmasında, “Bu yıl 45’incisi gerçekleşen bu çok özel sanat etkinliğinde, Elginkan Topluluğu adına sizleri saygıyla selamlıyorum. Öncelikle İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın kurucusu, büyüğümüz Merhum Nejat Eczacıbaşı Beyefendi’yi rahmetle anıyor ve ülkemize bıraktığı bu kıymetli miras için minnettarlığımı ifade etmek istiyorum. Elginkan Topluluğu’nun güzide markası E.C.A. olarak, 1988 yılından bu yana gönülden destek verdiğimiz İstanbul Müzik Festivali’nin sponsorluğunu ikinci kez üstleniyor olmaktan onur ve gurur duyduğumu söylemek isterim. Tüm katılımcılara müzikle geçecek güzel günler ve ‘sıra dışı’ bir festival diliyorum” ifadesini kullandı.

Törenin ardından 45. İstanbul Müzik Festivali, 2015 Çaykovski Yarışması Viyolonsel Dalı birincisi Andrei Ioniță’ya Sascha Goetzel yönetimindeki festival yerleşik orkestrası Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın eşlik ettiği konser ile başladı. Andrei Ioniță konserde Saint-Saëns 1. Viyolonsel Konçertosu’nu yorumlarken Goetzel yönetimindeki BİFO ise Islamey ve Rosenkavalier Süiti’ni seslendirdi.