BIST 8.984
DOLAR 32,33
EURO 35,04
ALTIN 2.282,96
HABER /  GÜNCEL

25 Haziran öğretmenlere tatil mi-kaç gün tatil olacak?

25 Haziran tatil mi oldu, seçimin ertesi günü 25 Haziran pazartesi günü kimlere tatil olacak soruları binlerce çalışanın gündeminde. 25 Haziran resmi tatil mi sorularına cevap Başbakanlık'tan geldi. 25 Haziran sadece seçimlerde görev alacak öğretmenlere tatil olacak. Öğretmenler 25-29 tarihleri arasında idari izinli sayılacak.

Abone ol

25 haziran öğretmenlere tatil mi, kimlere 25 Haziran pazartesi günü tatil olacak sorularına Başbakanlık son noktayı koydu ve resmi tatil açıklaması yaptı. Bilindiği üzere Türkiye 24 Haziran pazar günü erken seçim için sandık başına gidecek. Seçimlerde görev yapacak öğretmen ve memurlar için tatil günleri değişti. Öğretmenler 25 Haziran pazartesi ve 29 Haziran arasında idari izinli sayılacak. 

Haziran 2018 döneminde öğretmenlerin yürütecekleri mesleki çalışmaların takvimini gözden geçirdiklerini belirten Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, idari izin konusunda açıklamalarda bulundu. Bu sene 24 Haziran 2018 tarihi itibariyle erken seçimin olması ve öğretmenlerin görev alması sebebiyle tatil günleri değiştirildi. İşte bakanlık tarafından yapılan o açıklama...

25 Haziran 2018 Pazartesi günün resmi tatil olup olmadığı hakkında resmi açıklama gelmedi;

"Öğretmenlerimizin, mesleki çalışma takvimini hem bayramlarını güzelce geçirebilmeleri hem de seçim sürecinde demokratik haklarını rahatça kullanabilmeleri açısından revize ettik. Öğretmenlerimiz mesleki çalışmalarının ilk haftasını, 9-13 Haziran tarihleri arasında, görev yaptıkları okullarda, ikinci haftasını, 18-22 Haziran tarihleri arasında ise istedikleri il ve ilçelerde başvurularını yaparak yürütecekler. 14 Haziran Arife Günü ve 25-29 Haziran tarihleri arasında idari izinli sayılacaklar."

İDARİ İZİN NEDİR: İdaresi izin ya da diğer adıyla idari tatil sadece 657 sayılı kanun kapsamında yer alan devlet memurlarını kapsayan bir izin türüdür. İdari izin verildiğinde devlet memurları haricinde özel sektör çalışanları bu izinden faydalanamamaktadır. Sadece memurlar değil, devlet sanatçıları, belediye görevlileri, devlet sahne sanatçıları da idari izinli sayılmaktadır. İdari izin bir bakıma kişinin çalıştığı kurum tarafından verilen izin anlamını taşımaktadır. İdaresi izin, Bakanlar Kurulu kararı neticesinde çalışma gününün tatil ilan edilmesi demektir. Bu tatil, kanunu tatil olmayıp adından da anlaşılacağı gibi tamamen idari bir tatildir.

İDARİ İZİN RESMİ TATİL YERİNE GEÇER Mİ: Kanuni tatillerde yasal süreler durmaktadır. Örnek olarak bir şeye itiraz edeceksiniz ve 7 gün süreniz var. Bu sürenin bitişi kanuni tatile denk gelirse süreniz işlemez ve ilk iş gününe kadar uzar. Ancak idari tatilde süreler işler ve sanki tatil değilmiş gibi işlemeye devam eder. Bu hususa dikkat edilmezse hak kaybı yaşanabilir.

Ne yazık ki idari tatil ve resmi tatil oldukça fazla karıştırılan kavramlardır. Kısaca belirtmek gerekirse: Resmi tatilde bütün iş yerleri tatil iken, idari tatilde kurumlar kapanmıyor, işler normal mesaideki gibi devam ediyor. Tek farkı nöbetçi olarak bırakılan bir ya da bir kaç memur.